Projektbeskrivning

Hallux valgus

KONTAKTA OSS

Hallux valgus

Hallux betyder stor tå och valgus betyder att stortån är vinklat mot lilltån. Hallux valgus är mycket vanligt, särskilt hos kvinnor. Den stora knölen, som består av extra brosk/ben bildning på insidan av foten, ställer till problem med skor. Man får ofta värk vid knölen samt att det kan vara svårt med att välja skor. När skor klämmer mot knölen så blir slemsäcken, som finns mellan knölen och huden, svullen, röd och öm.

Lösning

Har man stora besvär löser vi problemet med en operation.  Vi har utfört hundratals sådana operationer under åren och mer än 90% av våra patienter är nöjda eller mycket nöjda med resultatet. Vi har stor erfarenhet av fotkirurgiska ingrepp och vi hjälper dig tills du känner dig nöjd.  Ibland har man en plattfotställning som är orsaken till Hallux valgus. Det moderna sättet, som vi använder, är att det är bättre att börja med att rätta plattfotställningen först innan man rätter till Hallux Vlagus. Man får bättre resultat och man minskar risken att få tillbaka Hallux valgus.

Behandlingen

Operationen utförs med lokal bedövning. Vi erbjuder alla patienter en lugnande medicin (Midazolam) innan operationen vilket gör att man kan slappna av. Efter operationen brukar patienterna få bandage och får belasta och gå på hela foten med hjälp av en specialsko som vi erbjuder. Skon och förbandet får sitta på under 2 veckor. Man behöver ta det lugnt med foten i högt läge för att minska risken för svullnad i foten och för att få såret att läka bra. Skon behövs enbart när man står och går. Man kan ta av skon när man sitter eller sover. Efter 2-4 veckor får man byta till vanlig sko, men oftast behövs en lite bredare sko då foten fortfarande är svullen.  Räkna med att du kan belasta hela foten med specialskon som du får och inga kryckor behövs. Skon är utformat för att skydda stortån. Det tar cirka två månader innan man känner sig återställd. Svullnaden i foten försvinner efter 4-6 månader.

Det moderna och bästa sättet med operationen är att man använder sig av en skruv för att säkerställa att foten läker optimalt. Skruven kan tas ut efter cirka två månader om man känner skruvhuvudet under huden. I annat fall kan skruven sitta kvar utan problem. Det är en liten operation som görs med en lokal bedövning. Operationen tar max 5 minuter och man brukar inte ha värk efteråt och man kan gå som vanligt med egna skor. Inga begränsningar.

“Vi har utfört hundratals sådana operationer under åren och mer än 90% av våra patienter är nöjda eller mycket nöjda med resultatet. Vi har stor erfarenhet av fotkirurgiska ingrepp och vi hjälper dig tills du känner dig nöjd….”.

Dr Amer Al-Ani

Vill du veta mer om Vällingby Ortopedi?

KONTAKTA OSS