En operation

Vi utför dagoperationer, dagoperationer innebär att du kan åka hem samma dag som operationen. Du sövs inte under operationen utan ingreppen sker med lokalbedövning. Innan operationen har du möjlighet att få ett lugnande medel (Midazolam).

Hur går det till på en operation?

Nu har du bokat tid för en operation och det kan kännas lite nervöst att genomgå hela denna process. Därför kan du nedan läsa hur hela processen går till och vad du kommer behöva göra i förberedelse för din operation.

Inför din operation

Vi kommer ge dig all information som behövs i förberedelse för din operation när du bokar. Det du behöver göra är att köpa en speciell tvål, Descutantvål, från apoteket och duscha din kropp med den kvällen innan operationen och morgonen på operationsdagen. Denna tvål är bakteriedödande och förebygger infektion. Vid vissa fotoperationer kommer du behöva röntga dig inför operationen. Vi informerar dig om detta och då ska du när som helst innan operationen röntga din fot. Meddela oss om det är någon specifik röntgenmottagning du vill gå till. Vi samarbetar med Aleris Röntgen Vällingby, som ligger i byggnaden bredvid vår. Läkaren ska i de mesta fallen ha skrivit recept för smärtstillande medicin, om det behövs, som du då kommer kunna hämta ut innan operationen. Fråga oss om ditt recept. Annars går det bra att hämta ut medicinen efter operationen.

När du kommer

Det första som sker när du kommer är att vi registrerar dig och går sedan igenom vad som kommer att ske. Vi ger dig lugnande medel och för in dig till ett rum där man får byta om till en operationsrock och hårnät. Sedan förs du in i operationssalen och får ligga på operationsbordet.

Under operationen

Nu är det dags för operationen. I operationssalen med dig befinner sig sjuksköterskan och läkaren som du tidigare träffat. Läkaren kommer och bedövar operationsområdet. Sedan desinfektera sköterskan området och klär in det i sterila papperslakan. Nu börjar självaste operationen. Läkaren och sköterskan kommer prata med dig och förklara vad som kommer att ske. Längden av operationen beror på vad du skall operera, fråga gärna hur lång just din operation är. I slutet av operationen syr man ihop och lägger ett förband på såret samt bandage.

Efter operationen

Efter operationen kommer du få gå tillbaks till rummet du bytte om i. Här får du vila lite och prata med läkaren om operationen. Om du opererat foten ger vi dig en speciell sko som du ska använda. Du kommer få med dig information om vad du får och inte får göra för att läka och må så bra som möjligt. Om du ska ha sjukintyg, skickar vi det oftast automatiskt till försäkringen, du får också dokumenten i handen. Sjukresa bokas om det behövs.

Återbesök

Vi bokar återbesök efter 14 dagar för att kontrollera såret och att allt ser bra ut. Vid handoperationer tas stygnen bort, man kan också gå till sin vårdcentral för att lätt ta bort stygnen.

Vill du veta mer om Vällingby Ortopedi?

KONTAKTA OSS